Grecia este una dintre acele țări pe care credem că le cunoaștem, un loc plin de istorie, în care legendele prind viață. De-a lungul secolelor, călătorii s-au plimbat prin munții săi stâncoși, prin orașele, templele sale antice și insulele care formează un pământ al făgăduinței, pe unde zeii au călcat.

Detalii generale

Suprafața 131.957 km²
Capitala Atena
Populația 11.2 milioane locuitori
Limba greacă
Religia predominant ortodoxă
Moneda euro
Greutăți și măsuri metrice
Electricitate 220-240V
Fus orar GMT+2

Particularități

Greciasau Republica Elenă este situată în partea de sud-vest a Europei în Peninsula Balcanică. Are ca vecini în partea de est Turcia, în nord Bulgaria și Macedonia, în vest Albania și Marea Ionică, iar în sud, Marea Meditereană. Cu o suprafață de 309.050 km² și cu aproximativ 15 000 km de coastă, Grecia reprezintă combinația perfectă între munte, mare, soare și orașe antice.

Republica Elenă este membră a Tratatului Nord Atlantic, a Uniunii Europene încă din 2001 și a adoptat ca monedă națională euro.

Partea continentală a Greciei este formată din numeroase golfuri și peninsule, un loc bogat în temple și mânăstiri, unde cel mai important oraș este capitala, Atena: unul dintre cele mai importante centre ale lumii din punctul de vedere al cercetarii arheologice. Adevărata Grecie se vede în insule, spun toți localnicii, astfel că turiștii simt adevărata tradiție în zone precum: Corfu, Kefalonia, Lefkada sau Zakynthos – insule situate în vestul Greciei, la Marea Ionică, unde apa are o culoare aparte, plajele au farmecul lor, iar insulele au câte ceva specific.

Din punct de vedere gastronomic, grecii îmbină arta culinară occidentală cu cea orientală, creând feluri de mâncare foarte delicioase și, în același timp, atât de simplu de preparat. Cea mai grecească mâncare și cea mai gustoasă este gyros-ul care în greacă însemna a roti; se găsește în orice fast-food și este reprezentată de o țepușă pe care se rotesc lent fâșii de carne de miel, vită sau pui, tăiate cu un cuțit electric; servește într-o lipie, cu ceapă, roșii, cartofi prăjiti și sos tzatziki (iaurt grecesc din capră, cu castraveți și usturoi) care dau savoare acestui gyros. Pentru cei care nu doresc să încerce mâncarea fast-food, există preparate la fel de simple si gustoase, precum un cotlet de miel sau pește prins de dimeneață, fript la foc molcom de cărbuni și servit alături de o felie de lămâie și o salată.

În trecut nu existau prea multe opțiuni în ceea ce privește vinurile grecești. Astăzi, Grecia câștigă numeroase premii internaționale, cel mai cunoscut vin fiind cel alb cu aromă de rășină, Retsina, care provine din insula Evia.

Puncte de interes turistic

Grecia are foarte multe lucruri de oferit celor care vin în vizită în această frumoasă destinație. De la stațiuni cu apă termală, stațiuni de litoral cu plaje late și nisipoase până la insule și obiective turistice cunoscute pe plan internațional, Grecia oferă atracții pentru toate gusturile și toate vârstele. Partea continentală este cunoscută pentru zona de nord, numita Makedonia, unde se găsește peninsula Halkidiki, cu resorturi mari care oferă servicii complete oricărui amator de liniște și relaxare. Tot aici se găsește și Muntele Athos, Republica Teoctistă, primul centru monastic al Greciei și unul din centrele ortodoxismului mondial.

Insula Thassos se găsește în imediata apropiere a Halkidiki și este foarte frecventată de turiști din toate colțurile lumii.

Orașul Salonic, al doilea oraș ca mărime și importanță după capitala Atena, este considerat capitala regiunii de nord, numită Makedonia și este un loc foarte căutat pentru Biserica Sfântul Dumitru, Turnul Alb, Arcul lui Galerius, viața de noapte vibrantă și străzile înțesate de magazine. Tot în nord se găsește și orașul Veria, locul unde a fost descoperit mormântul lui Filip al 2-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare, un loc căutat de pasionații de istorie și arheologie.

Coborând spre zona centrală, găsim muntele Olymp, foarte cunoscut datorită Legendelor Olimpului, dar și datorită Rivierei Olimpului, o salbă de stațiuni renumite, dintre care menționăm: Paralia Katerini, Olympic Beach, Leptokaria, Nei Pori, Platamonas. Zona centrală este căutată de cei care doresc să descopere latura ecumenică a Greciei. Al 2-lea centru monastic din Grecia, după muntele Athos, este complexul monahal Meteora, un loc unic în lume, cu mânăstiri suspendate pe stânci care vă vor tăia răsuflarea.

Mai jos, spre zona munților Parnassus, se găsește un important sit arheologic, arhicunoscut pe întreg mapamondul: Delphi.

Capitala Greciei, Atena, este punctul culminant al oricărei vizite în această superbă țară datorită cartierului Plaka, centrului vechi al Mitropoliei, templului lui Zeus Olympianul și, evident, al sitului arheologic de la Acropole. Portul Pireu este un important loc de plecare spre insule superbe din golful Saronic precum: Aegina, Hydra sau Poros.

Zona Peloponez este înțesată cu sit-uri arheologice. Mycanae, Nafplio, Epidavros sau Olympia sunt locuri care nu trebuiesc ratate dacă sunteți în zonă. Conform localnicilor, tot în Peloponez se găsește și zona cu cele mai bune măsline din Grecia, măsline de o culoare maronie, cu forma puțin diferită și foarte gustoase: Kalamata.Zona Peloponez este intesata cu sit-uri arheologice: Mycanae, Nafplio, Epidavros sau Olympia sunt locuri care nu trebuiesc ratate daca sunteti in zona. Tot in Peloponez se gaseste si zona cu cele mai bune masline din Grecia, conform localnicilor, masline de o culoare maronie, un pic mai deformate si foarte gustoase: Kalamata.

Pe partea estică sunt preferate insulele Sporade, Skiathos, Skopelos, Alonisos, acestea fiind destinații frecvente pentru mii de turiști. Cicladele sunt, de asemenea, căutate, aici găsindu-se zone pitoresti și chiar foarte romantice precum Santorini.

Rodos, Kos, Samos, insule situate în apropierea malului Turciei sunt zone turistice consacrate pe plan mondial, unde mii de turiști preferă să își petreacă vacanța de vară. Nu uităm de Evia și Creta, cele mai mari insule grecești și locuri importante din punct de vedere istoric și ecumenic.

blog comments powered by Disqus