A călători înseamnă mai mult decât a vedea obiective turistice; este o schimbare continuă, profundă și permanentă, în însăși ideea de "A TRĂI"... așa că, trăiți, călătoriți și descoperiți ORIENTUL vecin, cu tot ce are mai bun să vă ofere: oameni și locuri noi, obiceiuri și tradiții, mentalități și stiluri de viață diferite, toate într-o singură țară, ce vă va părea nouă și, totuși, veche de când lumea - TURCIA.

Detalii generale

Suprafața 814.578 km²
Capitala Ankara
Populația 71.517.100
Limba turcă
Religia 99% musulmană
Moneda noua liră turcească (YTL)
Greutăți și măsuri metrice
Electricitate 220V
Fus orar GMT+2

Particularități

Cu țărmurile brăzdate de 3 mări (Marea Egee, Mediterană și Marea Neagră), Turcia este țara de pe 2 continente, amestecul picant dintre Est și Vest, oriental și modern, un pământ al miturilor, un leagăn al civilizațiilor, unde oricât de pretențios ați fi ,cu siguranță veți găsi ceva pe gustul dvs., fie că e vorba de bucatele delicioase, bazarele vibrante, ospitalitatea caldă a localnicilor, peisajele ce vă lasă fără respirație, facilitățile de recreere de înalta clasă ori splendoarea arhitecturală a moscheelor și castelelor.

în Turcia puteți găsi: "cafea" aromată aburind în ibric, "narghilea" ce fumegă leneșă împrăștiindu-și mirosul fructat, o masă copioasă care conține cel puțin niște "musaca", "sarmale" sau "chebap" ori măcar o "baclava" sau un "cataif", localuri pline de viață cu "mușterii" cu "chef" de distracție, ce stau la "taifas" cu orele și care la plecare lasă "bacșișuri" generoase mulțumiți de atmosfera plăcută și destinsă.

Turcia e singură țară democratică din lume a cărei populație majoritară este de credință Islamică.

Istanbulul (primul oraș ca mărime) este singurul oraș din lume situat pe două continente (Asia și Europa). Două dintre cele 7 minuni ale lumii antice (templul zeiței Artemis și Mausoleul din Halicarnas) se află pe teritoriul ei.

Contrar a ceea ce se crede, faimoasele lalele au ca țară de origine Turcia și nu Olanda.

Din Turcia a fost adusă pentru prima oară cafeaua în Europa.

Homer s-a născut în Izmir și descrie în faimosul său poem epic- Iliada- bătăliile purtate pentru cucerierea orașului Troia (localizat, de asemenea, în această țară). Aesop - autor faimos pentru fabulele sale - s-a născut în Anatolia.Sfinții Ion, Nicolae și Petru au locuit și ei în sudul Anatoliei, iar faimoasa Arcă a lui Noe, se pare că la sfârșitul potopului s-a oprit în vârful muntelui Ararat, în estul Turciei.

Bazarul Mare din Istanbul are o vechime de 540 de ani, 22 de intrări, 64 de străzi acoperite, 4000 de magazine și peste 25.000 de lucrători.

Clima în Turcia este foarte variată. în general, este dominată de climă subtropicală, cu veri fierbinți și ierni moderate. Excepție la acesta face partea de est a țării, unde în toată perioada anului temperatura este mai scăzută. Sezonul de vară aici începe cam pe la sfârșitul lunii aprilie și, în unele locuri, ține aproape până la sfârșitul lui octombrie.

Preparate turcești pe care nu trebuie să le ratezi: Doner kebab, Sis kebab, Pilaf, Dolma (sărmăluțe), Lahmacun/Pide, Guvec, Kofte, Baklava, Kataif, Kazan dibi, Sutlac.

Puncte de interes turistic

Turcia este o țară fermecătoare, care oferă experiențe interesante tuturor categoriilor de turiști, indiferent de preferințele acestora. Iubitorii de istorie vor găsi aici vestigiile unor cunoscute civilizații din vechime, pasionații de excursii în munți au la dispoziție sute de poteci alpine special amenajate, iar pentru sportivi sunt în Turcia râuri cu ape repezi care străbat zone unde natura este neatinsă și sălbatică.

Riviera Turcească este foarte populară din punct de vedere turistic. Stațiunile turistice situate pe litoralul nisipos de aproape 8000 de kilometrii al Mării Egee și al Mării Mediterane, sunt vizitate anual de milioane de turiști străini. Este considerată un paradis cu soare, plajă, mare, lacuri, munți, care oferă o vacanță unică, o schimbare majoră față de viață de zi cu zi. în afară de orașele de pe rivieră, o altă destinație foarte populară în Turcia este Istanbul, capitala culturală a țării, faimoasă nu numai din cauza bogăției culturale și a numeroaselor obiective turistice antice, medievale și noi, ci și pentru multitudinea restaurantelor, pub-urilor și locurilor de distracție care oferă o viață de noapte agitată. Alte obiective turistice vizitate și cunoscute din Turcia sunt: Orașele vechi Izmir, Troia, Efes – care oferă turiștilor ruinele orașelor antice grecești; Pamukkale - cunoscut pentru cele mai mari bazine de calcar cu apă termală din lume, precum și Kappadokia – faimos pentru aranjamentele de case subterane din peșteri și, bineînțeles, capitala Turciei, Ankara. Deși nu se poate laudă cu un trecut la fel de glorios ca al altor orașe, Ankara stârnește totuși interesul vizitatorilor prin modernitatea ei plină de contraste.

Plajele: Plajele din Turcia se numără printre cele mai căutate de turiștii de pe întreg mapamondul și sunt reunite prin termenul generic "Coasta de Turcoaz".

blog comments powered by Disqus